Vakantie is heerlijk, je bent er echt even uit, maar het kan ook een dure grap worden.

Business Insider geeft zes tips om de kosten drastisch te drukken en tegelijkertijd een superervaring te hebben.

Maak optimaal gebruik van de deeleconomie of speel toerist in eigen stad en laat je verrassen.


Idee 1: Ruil je huis

Als je een leuk huis op een toffe plek hebt, kun je ruilen met huizenbezitters in andere landen. Intervac is een organisatie die huizenruil al sinds 1953 mogelijk maakt. 

Roel en zijn vrouw Willemien Eissen zijn nationaal organisatoren voor Intervac. “Via de site van Intervac kun je wereldwijd op 7000 à 8000 plekken terecht. Onze organisatie startte in 1953, een stichting zonder winstoogmerk”, aldus een enthousiaste Roel Eissen.

De kosten van een lidmaatschap zijn 84 euro voor een jaar. Wie eerst even wil rondkijken, kan twintig dagen gratis gebruikmaken van de site.

Huisje aan zee ruilen

Eissen vindt de lage kosten een voordeel, maar ook het feit dat ruilen er vriendschappelijk aan toe gaat. Bij een ruil bekijk je eerst elkaar huis en gezinsprofiel, waarna je contact hebt via email of telefoon.

"Stel je krijgt vrienden over dan zorg je ook dat alles netjes is, je zet wat in de koelkast." Zo gaan huizenruilers ook  met elkaar om, is zijn ervaring. Een huis via Airbnb huren is volgens Eissen toch anders. "Schoonmaken bij vertrek? Ik heb toch voor de vakantie betaald, denken mensen al snel als ze huren en niet ruilen."

Een andere aanbieder van huizenruil is bijvoorbeeld Homeexchange.com.


Idee 2: Vind een warme douche

De site van Warmshowers  is een aanrader voor fietsers die op vakantie gaan. Via deze site kun je overal ter wereld een gratis overnachting regelen en een warme douche krijgen van een andere fietsvakantiefanaat. 

Met een beetje geluk krijg je ook een avondmaaltijd en een leuk gesprek over je fietservaringen. Uitgangspunt is wel dat je zelf óók gasten gratis ontvangt.

douchen,

Aan de overnachtingen en deelname aan Warmshowers zijn op zich geen kosten verbonden. De organisatie doet wel het vriendelijke verzoek  om te doneren, om de site te onderhouden en te verbeteren.


Idee 3: Crash op een bank

Voor de niet-fietsende reizigers is de site van Couchsurfing een alternatief voor gratis overnachtingen. Je overnacht bij 'locals' die vaak allerlei leuke tips hebben en ontmoet mensen die zelf ook van reizen houden. Als je het een beetje uitkient, kun je 'surfen van het ene naar het andere vakantieadres', hoppen van slaapbank naar slaapbank of van logeerkamer naar logeerkamer.


Idee 4: Reis met iemand mee

De kosten van een autoreis kunnen er behoorlijk i hakken. Brandstofkosten en tolwegen tikken aan. Samen reizen, dus carpoolen, kan schelen.

Een site als BlaBlaCar maakt carpoolen ook over de grenzen makkelijk. Je kunt met iemand meerijden, maar je kunt jezelf natuurlijk ook aanbieden als chauffeur. Samen reizen biedt nieuwe ontmoetingen, gezelligheid onderweg én leidt tot lagere reiskosten.

Rijd je zelf en neem je iemand mee, dan kan even opletten waar je tankt helpen om nog voordeliger met de auto te reizen.


Idee 5: Speel toerist in eigen stad

Waarom zou je alleen in het buitenland musea en kerken bewonderen en allerlei nieuwe dingen uitproberen zoals paragliden, salsadansen of bungeejumpen? Je kan ook een week de toerist in eigen stad uithangen. Dat scheelt alvast in de kosten van reizen en je bespaart kosten van een hotel of appartement.

Een vakantiegevoel in eigen stad krijg je door nieuwe dingen te doen. Loop eens wél de Markthal in, misschien met een stadsgids, of wandel door wijken die je niet kent. Kortom: speel toerist.

Bekijk ook hoe je tegen lage kosten nieuwe activiteiten kan ondernemen. Verschillende steden kennen activiteitenkaarten of voordeelpassen. Rotterdam heeft bijvoorbeeld de Rotterdampas. Die pas biedt meer dan 750 acties, gratis of met korting. Een gratis watersportdag, een rondvaart in de Rotterdamse haven of in Schiedam. Gratis naar diverse zwembaden. Voor nop de Euromast of met een gids de Laurenskerk beklimmen. Gratis Italiaans ijs eten bij verschillende Rotterdamse ijssalons.

Regent het, valt het weer tegen? Je kan in vijf bioscopen een keer gratis naar de film. Of je gaat met flinke korting waterskiën of je laten masseren. Voor kinderen en studenten kost die Rotterdampas 12,50 euro, voor 65+-ers 20 euro.  Rotterdammers met een minimum inkomen betalen 5 euro, hun kinderen kunnen een gratis pas krijgen. Een volwassene, ook van buiten Rotterdam betaalt 60 euro om een jaar lang van alle voordelen van de Rotterdampas gebruik te maken.

Utrecht heeft de U-pas met 900 voordelige activiteiten en acties. Deze is bedoeld voor mensen met een relatief laag inkomen. Verdien je als alleenstaande Utrechter minder dan 19.000 euro per jaar, dan kom je in aanmerking voor de pas. Een Utrechts gezin met een gezinsinkomen van minder dan 29.000 euro kan de pas ook ontvangen. Je krijgt een persoonlijk tegoed dat je kunt besteden aan sportieve of culturele activiteiten en wisselende acties. Daarnaast zijn er kortingen. Ook dat kan helpen om in eigen stad heel veel nieuwe dingen te beleven.


Idee 6: Help een handje op een boerderij

vakantie, boerderij, koeien

Steek je handen uit de mouwen voor een gratis landelijk verblijf op een boerderij. De site HelpX (Help Exchange) biedt die mogelijkheid sinds 2001. Ideaal voor wie niet vies is van een beetje fysiek arbeid, die kan variëren van schilderwerk tot het voeren van dieren.

Op de site zijn boerenbedrijven over de hele wereld te vinden die wel hulp kunnen gebruiken, van hier tot Tokio bij wijze van spreken.

LEES OOK: Op vakantie? Hier kun je goedkoop (of duur) tanken op weg naar Zuid- of Oost-Europa